Aeg ette võtta köögiviljade ettekasvatamine!

Meie kliimas on paljude söögitaimede puhul kevadine seemnest ettekasvatamine vajalik, sest suvi on sageli üürike ja seemnest peenrasse külvates ei pruugi paljud taimed täiskasvada. Märtsi algusest hakkab päike juba soojendama ja nüüd on hea aeg pista mulda köögiviljade seemned, et need aknalaudadel või kasvuhoonetes saaks viljakandvateks taimedeks kasvada.

Ettekasvatamisega tegelevad nii need, kes oma tärganud taimi kaubandusvõrkudesse müüvad kui ka need, kellele on taimedega tegelemine lihtsalt rõõmupakkuvaks hobiks ja muidugi söögilaua rikastajaks. Kui oma maalappi, kus asub kasvuhoone ei ole, siis saab ka rõdu- või aknalaua aiandusega päevadesse vaheldust ja toidulauale maitset tuua.

Mis on ettekasvatamine? Taimede ettekasvatamine tähendab seemnete külvamist, külvi eest hoolitsemist, kuni kolme pikeerimist ehk pisikeste taimede laiali istutamist ning taime peenrasse või rõdu- või aknalaua aiapidajale lõpp-potis istutuskõlblikuks kasvatamist.

Ettekasvatada saab valgusrikkas köetavas ruumis, näiteks toas aknalaual või kasvuhoones. Vahel on tarvilik ka lisavalgustuse kasutamine taimelampide näol. Ettekasvatust vajavad esmajärjekorras paprika, tomat, baklažaan, porrulauk ja seller. Nende köögiviljataimede ettekasvatamiseks kulub ca 50-60 päeva. Väga levinud on ka kapsataimede ning kõrvitsa, suvikõrvitsa ja kurgitaimede ettekasvatamine. Aiandusärides saab ka teiste ettekasvatatud köögiviljade taimi peagi ka ostukorvidesse lisada.

Mida külviks vaja läheb?

Seemnetele lisaks on tarvis mulda ja tarvikuid kuhu tärkav söödav elu kasvama panna. Ettekasvatamiseks on poodides saadaval spetsiaalne ettekasvatamise kasvuturvas, milles leidub juba ka väetavat lisa.  Anumateks on samuti spetsiaalseid külvikaste, -kassette turbatablette ja erinevaid potte. Valik on laialdane.

Kuidas külvata ja hoolitseda?

Enne külvamist kasta kasvuturvast ja lase niiskusel paar-kolm tundi imbuda. Väikeste seemnete mulda torkamiseks on hea kasutada tikku. Tehes tiku otsa märjaks ja pannes vastu seemet, saab tiku otsa kinni jäänud seemne asetada mulda täpselt sinna kuhu vaja.

Külvatud seemned tuleb katta 1–1,5 cm paksuselt kasvuturbaga. Kui kate on õhem, ei suuda idulehed vabaneda seemnekestast. Viimane hakkab idulehtede kasvu ja koos sellega ka taime arengut takistama.

Külvianumad tuleb idanemise ajaks paigutada sooja kohta kus temperatuur on +20–25ºC. Sellisel temperatuuril idanevad seemned kiiresti ja ühtlaselt. Soojuse ja niiskuse hoidmiseks tuleb nad katta ja selleks sobivad kas ajalehed või must kile. Kui on näha esimesi tõusmeid, tuleb kate eemaldada ja anumad tõsta mõne kraadi võrra jahedamasse kohta. See on selleks vajalik, et idulehefaasis tõusmed välja ei veniks. Oma tärganud söögi- ja köögiviljasid tohib kasta ainult leige veega, mitte otse kraanist lastud külmaga.

Mõnede köögiviljade tärkamiseajad päevades:

 

50-60 päeva- tomat, paprika, baklažaan, porrulauk, juurseller;

30-35 päeva- kapsad;

20-30 päeva- aedsalat, suvikõrvits, kõrvits, kaalikas, kurk, suhkrumais.

Toredat toimetamist ja edukat tärkamist!

JÄTA OMA VASTUSES

Please enter your comment!
Please enter your name here