Eesti leiva päev ja sügislaat

„Weel sügisel kesk koltund wälja naeratab su ilu:

Sa tagatiseks meile: tulema saab kewade!

Ja kõik, mis ohwerdab siin palehigi sinule,

Wõib kanda rahus külma talwe kütkendawat wilu.“  – Ernst Enno

18.septembril toimub Eesti Vabaõhumuuseumis Eesti leiva päev ja sügislaat. Päeva täht on rukkileib. Rukis on Eesti rahvusvili ning tähendab Eesti rahvale ennekõike igapäevast leiba. Esimesel aastatuhandel oli rukis Eestis teraviljapõllu umbrohi ning omaette kultuurina hakati meil rukist kasvatama alles 11. sajandil. Aja jooksul tõusis rukkileib Eestis peamiseks toiduaineks ning on aastasadu olnud meie kõige püham vili. Üritusel on võimalik tutvuda maaeluga, näidatakse rehepeksu ja jahu jahvatamist ning tehakse rukkileiba.

Tutvustatakse erinevate piirkondade maatoite, näiteks Pepsivene talus tutvustatakse vanausuliste köögitavasid ning Setu talus setu köögitraditsioone. Mahetoidulaadal saab proovida erinevaid mahetooteid ning valitakse Parim mahetoode 2016 ning Parim mahetootja 2016. Sügislaadalt on võimalik kaasa osta käsitööd ning maitsvat eesti toitu.

Soe rukkileib on ootamas kogu peret Eesti leiva päeval ja sügislaadal!

Rohkem infot http://evm.ee/est/sundmused/uritused.e/eesti-leiva-paev-ja-sugislaat/779

JÄTA OMA VASTUSES

Please enter your comment!
Please enter your name here